Miért jobb a Mottura zár a többi olasz terméknél, mi a tapasztalat?

Lassan 20 éve dolgozunk az ajtózár szerelői szakmában, így elég sok zár megfordult a kezünk között, nagyon sok ajtót javítottunk, zárat cseréltünk benne, de az olasz zárak használatakor még mindig a Mottura van az első három hely valamelyikén. Valamiért ez a gyártó nagyobb hangsúlyt fektet a minőségi anyagok használatára, illetve a zár összerakására, így kevesebb a meghibásodás, mint bármelyik más, hasonló paraméterű olasz zár esetén.

Nem lenne korrekt, ha neveket említenék, hogy melyikkel van probléma, de ha belefutunk olyan zárakba, amit ki tudunk váltani Mottura zárral, egyértelmű, hogy azt tesszük be, hiszen nem szeretnénk garanciába szaladgálni egy másik típusú zárhoz, csak azért, mert mondjuk a magyar forgalmazó más véleménnyel bír erről. Mi szerelői szemmel nézzük a zárakat, nem pedig eladói hozzáállással. Nyilván nem lehet kiváltani minden típust vele, de igyekszünk, hogy az ügyfél mindig a legjobbat kapja. Nem is beszélve arról, hogy sokkal hosszabb ideig bírja a terhelést a mindennapi használatban, mint a többi, más gyártó terméke. Továbbá kiemelnénk még azt is, hogy általában az olasz zárgyártók többsége 3 db kulccsal csomagolja a zárat, de mi a Motturának – mind a kistestű, mind a nagytestű változatát – 5 kulccsal prezentáljuk! Ezzel is csökkentve a megrendelő költségeit a plusz kulcsmásolás kiadásának tekintetében.

Egy pár szó a Mottura zárak működési idejéről, élettartamáról, használatáról

Mint minden mással az életben, ha vigyázunk a dolgainkra, eszközeikre (legyen szó telefonról, mosógépről vagy zárról), az élettartamuk évekkel kitolható, ha figyelünk a működésük, a használatukra és betartjuk az előírt karbantartásokat. Lehet használni az ajtózárat gyorsan, sietve, kapkodva, kulcsokat leejtve, dobálva, de így a zár maximum 3-4 évet bír ki és csere. De ha odafigyelünk a rendeltetésszerűen előírt használatra, akár 15-20 évet is kibír egy ilyen precíz Mottura zárszerkezet! 4-5 évenként egy általános karbantartás, olajozás, ajtóigazítás szükséges, szakember által elvégezve.

Vannak olyan régebbi ügyfeleink, akiknek még 2004-2006-ban cseréltünk zárat, különböző biztonsági ajtóban és még mindig hibátlanul működnek! Nos, igen, ők figyeltek a mindennapi használatra, ami figyelemre méltó, így érdemes megfontolni ezt a dolgot is. Tisztában vagyunk azzal, hogy fogyasztói társadalomban élünk, a gyártók folyamatosan árat emelnek, az alapanyagok árai is növekednek, a minőség pedig egyre rosszabb. Ezt látjuk is az új autóknál, híradástechnikai eszközöknél, de valamiért akkor is azt mondanánk, hogy az olasz Mottura továbbra is az élen akar maradni, az elsők között, ezért sem rontja le a termékét silányabb, gyengébb minőségű alapanyagokat használva.

Különböző típusú bejárati ajtók zárjai, alsó-felső tollas kulcsos megoldással

Még néha mi is meglepődünk, hogy milyen egyedi kivitelezésű bejárati ajtókban vannak beszerelve ezek a tollas kulcsos Mottura zárak. Néha elszörnyülködünk, hogy milyen Mekk-mester módjára, házilag legyártott ajtókat alkalmaznak a szakik, néha pedig látjuk a tökéletesen elvégzett, kivitelezett munkát. Nyilván ezeknél az ajtóknál a 15 év feletti működés garantált, míg a másiknál 5 év alatt tönkremennek a zárak, mert pl. a többpontos rudazat olyan nehéz anyagból van beszerelve, amely meggyilkolja a lamellákat, tönkreteszi, megerőlteti a zárszerkezetet, és szinte kerekre koptatja a tollas kulcsok végződéseit.

Amikor ilyen ajtókkal találkozunk, mindig elmondjuk, hogy ezeket a nehéz vasrudakat kiiktatjuk a rendszerből, mert erre garanciát nem lehet vállalni. Olyan, mintha egy Trabantra ráakasztanak egy kamion utánfutót és a következő 2 évben azt húzná. Remélem ezáltal sikerült érthető példát mondani az olvasó számára. Az, hogy az alsó-felső rúd kiszerelésre kerül, a biztonságosabb, hosszabb működés érdekében, még nem rontja le a biztonsági fokozatot, hiszen ezeknek a Mottura záraknak a nyelvei acélból vannak, 4 fordulattal közel 6 centit kúsznak bele a zártszelvény keretbe, úgyhogy lehetetlen befeszíteni őket. Nem beszélve arról, hogy a zárás is sokkal könnyebben fog végbemenni, mint ha rá lennének a pálcák kötve, ezzel terhelve a szerkezetet.

Budapest összes kerületében vállalunk azonnali Mottura alsó- vagy felső- tollas kulcsos zárcserét, különböző okok miatt, amely lehet pl. kulcsvesztés, zárelhasználódás, bérlőváltás vagy csak új lakásba költözés miatti tulajdonosváltás. Emellett nonstop ügyeleti szolgáltatást végzünk, ami azt jelenti, hogy éjjel-nappal hívhatnak minket a Mottura zárszerelési problémák miatt, ha nem záródik az ajtó, ha beletört a zárba a kulcs, vagy éppen elhagyták, ellopták azt és szeretnék a zárat kicseréltetni mihamarabb, mielőtt illetéktelen behatolás történne.