Szükséges-e a Mottura zárak karbantartása, időszakos ellenőrzése, netán a csere?

Ez mindig attól függ, mennyi idős az ajtózár, illetve hogy hogyan működik. Ha a használó nem érez akadást, szorulást, semmilyen különbség nincs a mindennapi normális használatban, akkor nem kell pánikolni. Minden problémás működésnek van előjele, magától nem romlik el csak úgy semmi. A legtöbb ilyen jelenség úgy megy végbe, hogy először nehezen, nehézkesen tudjuk zárni. Erre még általában nem figyelünk fel, utána már az ajtót is meg kell húzni vagy tolni bezáráskor, és ha ezt nem nézetjük meg zárszervizzel, akkor a helyzet rosszabbodik. Akár odáig is elfajulhat a dolog, hogy nem nyílik az ajtó, vagy a legrosszabb, amikor beletörik a kulcs. Ezt ha lehet, próbáljuk megelőzni egy szakember megkeresésével, az ajtózár átnézetésével, karbantartásával, szükség esetén annak cseréjével!

Mennyibe kerülnek ezek az olasz Mottura zárak, ha cseréről van szó?

Az ár meghatározása mindig a típus függvénye. Több típusú zárról beszélhetünk, többek között cilinderes- vagy tollas kulcsos kivitelről vagy a kettő kombinációjáról. A kisebb fajta tollas kulcsos Mottura zárakat 56.000 forinttól szoktuk cserélni, a nagyobb testű változat cseréje – amely már robosztusabb, konkrétan négyszer akkora, mint a kicsi változat -, 90-95.000 forint környékén áll meg.

Ha cilinderes zárról beszélünk, attól függően, hogy a szerkezet hibásodott-e meg, vagy a betétet cseréljük csak, 40 és 100.000 forint között van a teljes összeg, munkadíjjal, kiszállással, komplett beszereléssel, valamint egy év teljes körű garanciával együtt.

Mennyi garanciát vállal a zárszerelő cég a beszerelést követő időszakban?

Tőlünk az olasz gyártó csak akkor veszi vissza a zárat, ha tényleg bizonyítható a zárszerkezet saját hibájából adódó rossz működés. Ilyenkor természetesen az ügyfél kap tőlünk díjmentesen egy úgynevezett cserezárat. Ha a zárszerkezeten feszegetés, vagy bármilyen külsérelmi nyom található, akár rongálás, akár önkezűleg történt sérülés, netán rossz kulcsmásolásból adódó probléma, a zárszerkezetre semmilyen garanciát nem vállalunk, hiszen ez nem a mi felelősségünk, hanem a helytelen használatból eredő probléma. A garancia időtartama normál esetben ez év.

Hogyan használjuk a tollas kulcsos Mottura zárakat rendeltetésszerűen?

Az általunk beszerelt zárakhoz általában 5 darab tollas kulcs tartozik, ez szinte az esetek 90 százalékában elegendő a családok számára. Akinek mégis több kell, mert nagyobb a család, javasolni szoktunk olyan partnert, aki gyári Mottura nyerskulcsokra másolja a következő kulcsot. Itt azért ezt jegyezzük meg, mert nagyon fontos, hiszen egy rossz nyerskulcs, egy rossz kulcsmásolat vagy egy nem pontos illesztés és a vágott fogak elég rövid időn belül tönkretehetik magát a zárat.

A kulcs tárolása mindig olyan helyen történjen, ahol nem sérülhetnek az úgynevezett bástyás fogak, mert az ép marások biztosítják a folyamatos, pontos lamella-működést, emelését. Ne dobáljuk a kulcsokat, ne nyissunk ki vele semmit, ne használjuk szerszámnak, sörnyitónak! Persze mi is tudjuk nagyon jól, hogy ezek a legkényelmetlenebb kulcsok, mert a táskába vagy nadrágba beleakadnak a közel 8-10 cm-es hosszúságukkal, de azért ügyelni kell rájuk!

A használatáról csak annyit, hogy a zárszerkezetbe való ki- és behelyezésekor próbáljuk megtalálni azt a pontot, amikor el tudjuk indítani illetve befejezni a záródást. Általában ezek 2 vagy 4 fordulatos szerkezetek, próbáljuk meg lassan, ütemről ütemre nyitni-zárni. Ha esetleg kicsit mégis húzni kell a kilincset, hogy tökéletesen záródjon, mert túl sok szigetelést ragasztottunk fel a téli időszakban, akkor ezt tegyük meg, így biztos hogy évekig működni fog a szerkezet a tollas kulcsokkal együtt. Sajnos nagyon sok helyen másolnak már tollas kulcsokat a jó haszon reményében, hisz egyre többen futnak bele, hogy jaj itt egy kulcsmásoló, vigyük be, kifizetünk érte nyolcezer forintot és elkezdjük használni a kulcsot. Az viszont már az első perctől kezdve akadozik, de hát nem visszük vissza, mert majd hátha bekopik…. – hát nem fog! Az ilyen eseteknél vagy vissza kell vinni a kulcsot és visszakérni a pénzt, vagy nem használni ezeket a rossz kulcsmásolatokat! Bele kell törődni abba, hogy kidobták ezt az összeget az ablakon, de semmi esetre se használják mindennapi használatra, hiszen nagyon rövid időn belül bele fog szorulni a zárba, beletörik, és ott állnak majd az ajtón kívül idegeskedve, hogy nem figyeltek oda ezekre a jelekre.