Mottura zárak, zárszerkezetek

Az Olaszországban alapított Mottura cég, jelentős szerepet képvisel a biztonsági zárak gyártásával foglalkozó területen. A 90-es évek elejéig a Mottura kézi munkával gyártotta a széfeket és páncélszekrényeket. Napjainkra a Mottura, a széfek és a hozzájuk tartozó teljes körű zárrendszerek, nemzetközi szinten elismert szakértőjévé nőtte ki magát, és termékei mindenütt jelen vannak a nagyobb szállodákban, üdülőkben és luxushajókon világszerte.

Mottura zárszerviz cégünk több mint 10 éve cseréli, szervizeli ezeket a zárakat, amelyek nagyon megbízható termékek. Raktárkészletről prezentáljuk az utánpótlást ügyfeleinknek. A legáltalánosabb Mottura zárakat jól felszerelt szervizautóinkból biztosítjuk. Ezek a Mottura zárak igen hosszú élettartammal bírnak, csak azokkal van probléma, ahol az ajtó szakszerűtlenül lett beépítve, így a szorulástól a zár megkopik és tönkremegy. Mobil zárszervizünk várja hívását, zárcsere, zárjavítás, zárszerelés felsőfokon, kiszállási díj nélkül Budapesten, garanciával!

Mottura nagytestű, biztonsági trezorzárak

A vállalat biztonsági zárcsalád kategóriájába tartozik a tollas- vagy cilinder kulcsos kivitel, illetve a tollas- és cilinderkulcsos működtetésű dupla kivitel. A tollas kulcsos verziót gyártják cserélhető lamellás változatban is. Ezek a biztonsági trezorzárak már komoly fúrásvédelemmel rendelkeznek. A Mottura  trezorzárral felszerelt biztonsági ajtók még egy 2 mm vastagságú mangánlappal is el vannak látva, ami jelentősen megnehezíti a zár nyitását, roncsolás esetén. A cserélhető lamellás változat jobbos és balos kivitelben létezik, fekvő és álló változatban. Védett kulcsos profil esetén a MyKey kulcsos változat a megoldás.

A biztonsági trezorzár cilinderes változatában a zárszerkezetet egy törésvédett zárbetét hajtja, amelyet egy fúrás- és törésvédő rozetta takar. Cilinderes változatról lévén szó, itt is érvényesül a kényelmi szempont, hiszen a kb. 10 cm hosszúságú kulcs helyett, csupán egy kb. 5 cm hosszúságú lapos kulcsot kell magunknál tartani. Ez a változat, igény esetén, belülről tekerő-gombozható is. Ezek a zárbetétek általában laponmart kivitelűek. A Mottura Champions betétek C28, 29, 30, 31-es profilszám alatt futnak. A kulcsuk csak kártya alapján másolható.

A Mottura nagytestű trezorzáraknak két fajtája van. Az egyik az, amiből 3 rúd és a csapdazár nyelve jön ki, a másik változat pedig a csapdazár nyelvén felül négy tüskével rendelkezik. Ezen kívül, a dorn mérete sem egyforma a két fajtának. Mindkét zár esetében 3 irányba történő zárásról beszélünk.

mottura, mottura zár, mottura zárcsere, mottura Budapest, mottura zár Budapest, mottura zárcsere Budapest, zárcsere, zárcsere Budapest
mottura, mottura zár, mottura zárcsere, mottura Budapest, mottura zár Budapest, mottura zárcsere Budapest, zárcsere, zárcsere Budapest
mottura, mottura zár, mottura zárcsere, mottura Budapest, mottura zár Budapest, mottura zárcsere Budapest, zárcsere, zárcsere Budapest
mottura, mottura zár, mottura zárcsere, mottura Budapest, mottura zár Budapest, mottura zárcsere Budapest, zárcsere, zárcsere Budapest

Mottura pumpás, rászegző másodzárak

Magyarországon nagy divat volt, a felsőzárak kategóriájában, az ún. Lob zár, illetve az Elzett, belülről tekerőgombos, kívülről kulcsos verziójú másodzár. Sajnos ma már az utóbbit Kínában gyártják, ami silány minőséget jelent. Gyakorlatilag elmondható, ha az ember ma egy ilyet felszerel, az holnap már nem nyílik. Ezek akkor voltak minőségi termékek, amikor még az Elzett gyártotta őket. Gondolom, erről árulkodik az is, hogy a mai napig találkozunk olyan tekerőgombos Elzett másodzárakkal, amelyek még mindig működnek.

A Mottura pumpás zárak kisebb testű, rászegző zárak. Mint az a nevében is benne van, ez egy rászegző zár, ami azt jelenti, hogy az ajtón belülről, az ajtólapra van felszerelve, körülbelül vállmagasságban. Javarészt négy speciális csavarral, igény esetén kapupánt csavarral van rögzítve a fa-, esetleg fém bejárati ajtóra.

Cégünk bátran javasolja a másodzárak pótlására a rászegző, Mottura változatot, mert a régi helyére, némi igazítással, könnyedén felszerelhető és a minősége is garantált. Ráadásul a Mottura zárcsőre edzett anyagból készült, amelyben lemezlamellák vannak, és egy nagyon masszív acélnyelv záródik a falba vagy tokba, attól függően, hogy hogyan tudjuk felszerelni.

Szerelési menete a következő. Első lépésként egy fa körkivágó segítségével megfelelő átmérőjű lyukat fúrnak az ajtóba. Ezen a lyukon keresztül átfűzik a zárcsőrt, kívülről ráteszik a kétcsavaros, króm díszítő-címkét, belülről pedig meghúzzák a négy darab speciális, rögzítő csavart. Ennek a rászegző zárnak több fajta méretű zárcsőre van, amit mindig az ajtó vastagsága határoz meg. A zár 6 félfordulattal záródik és egy edzett hasábnyelv biztosítja a záródást. Kulcsa speciális, ún. szúrókulcs. Csak a nevesebb kulcsmásolóknál tudják ezeket a kulcsokat lemásolni. Cégünk szakszerűen, korrekt áron szereli a másodzárakat az ügyfél ajtaja biztonságának érdekében.

Miért a Mottura másodzár?

Ezeket a rászegző másodzárakat azért találták ki, és mi azért szereljük őket, mert ha az ajtóban nincsen olyan zár, ami ezt a biztonságot tudja nyújtani, akkor ez a másodzár tökéletes. Fogalmazhatunk úgy is, hogy ezek a másodzárak szinte hevederként feszülnek a tokba, a falba, vagy egymáshoz.

A belvárosi bérházak ajtói általában kétszárnyú kivitelűek. A kétszárnyú kivitelre szoktuk elsősorban javasolni felszerelésre a Motturának ezt az egyirányú verzióját, ami a két ajtót összefogja. Ehhez azonban szükséges, hogy a stabil tartás meglegyen, hogy a nem használt szárny alsó- és felső rögzítője stabilan tartsa magát és az ajtót. Csak így lehet elérni az együttes biztonsági hatást.

Ezeknek a Mottura záraknak a gyári tartozéka az ellendarab/ellendoboz, amelyek a gyári speciális csavarokkal kerülnek felszerelésre. Ha nagyon gyenge vagy lyukacsos az ajtó szerkezete, akkor kapupánt csavarral szereljük fel a másodzárat az ajtólapra, belülről.

Mottura kistestű zárak alkalmazási területe

Ezeket a kistestű, kisdobozú, tollas kulcsos zárakat előszeretettel használják lakatos cégek, ajtógyártó cégek, zárszervizek, kereskedők, forgalmazók, viszonteladók egyaránt. Kis mérete miatt könnyen alkalmazható ajtókba, rácsokba, garázsajtókba, de néha asztalosok még fa ajtókba is be szokták vésni.

Ezek a zárak is megbízható, könnyen működő, precíz szerkezetek. Két sorban helyezkednek el bennük a lamellák. A régi változatoknak még a lamelláira voltak rápréselve a rugók, az új változatoknál már a zárdoboz végén, egymás mögött – mellett vannak a rugók beakasztva, spiáter-keretben. Tényleg 100% biztonság érhető el velük, a működésük nagyon finom. Több ezret felszereltünk az évek során ezekből a zárakból. A nagyobb dorn méretűek, pl. 60 mm-es, négy fordulattal záródnak. A kisebbek két zárást biztosítanak. A legnépszerűbb változata a háromirányú, négyütemű Mottura zár. Ezt főként biztonsági ajtók másodzárjaként alkalmazzák, háromirányú mozgással szerelve.

Függőleges kivitelű Mottura másodzár

Gyengébb típusú ajtóknál, ami lehet egy műanyag ajtó is, szoktuk javasolni a függőleges kivitelt. Itt van egy zárközép, aminek van két füle, amihez csatlakozik majd a felső- és alsó rudazat. A rudazat megvezetőket az ajtólapra szoktuk rögzíteni. Magas rúd esetén kettőt, alacsony rúd esetén egyet. Az alsó rúd vége, záráskor a padlóba zár, a felső pedig vagy a mennyezetbe vagy a felső ajtótokra, valamilyen kengyelbe. Ennek a felszerelését csakis szakemberrel végeztesse, mert a zár installálása, a rudazatok kiépítése precíz szaktudást és hozzáértést igényel. Nem mindegy, ha az alsó rudazat fúrásakor pl. összetörik a járólap vagy esetleg belefúrnak a padlófűtés csöveibe.

Bármilyen Mottura zárcserével, zárszereléssel kapcsolatos kérdésére vagy problémájának orvoslására, cégünk szakemberei készséggel állnak az Ön rendelkezésére!

Az általunk beszerzett és beszerelt zárakra egy év teljes körű garanciát biztosítunk! Diszpécseres kollégáinkat elérheti az alábbi telefonszámokon munkaidőben!

Zárjainkról, árainkról kérjen bővebb felvilágosítást itt:

06-30-265-5531 vagy 06-70-770-2942